Jaapani mosaiik – kuidas lahendada?

Jaapani mosaiigi idee autor on inglane Trevor Truran, kes alustas aastal 2001 koostööd firmaga Conceptis Puzzles LTD. Üheskoos töötati välja põnev loogikamõistatus, mis jõudis juba aastal 2003 ka loogikamõistatuste lahendamise maailmameistrivõistlustele. Tänapäeval ilmuvad paljudes maailma riikides spetsiaalselt Jaapani mosaiigile pühendatud ajakirjad ning mõistatus on jõudnud ka mobiiltelefonidesse.

Nagu heale ja huvitavale mõistatusele kohane, on Jaapani mosaiigil palju erinevad nimesid: Nurie-Puzzle, Majipiku, Oekaki-Pix, Mosaic, Mosaik, Mozaïek, ArtMosaico, Count and Darken, Nampre puzzle, Komsu Karala!, Cuenta Y Sombrea, Mosaico, Voisimage, Magipic ja Fill-In.

Jaapani mosaiik on arvutimängul Minesweeper põhinev loogikamõisatus, kus pilt tuleb välja “ilmutada” numbriga ruute ja/või seda vahetult ümbritsevaid ruute mustaks värvides (nii nagu Minesweeper’is miine otsides).

Alustada on kõige parem ruutudest, milles on number 0 või 9. Kui mõistatuses on number 0, siis see tähendab, et ei see ruut ise ega ka teda ümbritsevad kaheksa ruutu ei saa mustad olla. Ruudud, mis jäävad kindlalt valgeks, soovitame tähistada ristikesega. Kui mõistatuses on number 9, siis tähendab see, et nii numbriga ruut kui ka seda ümbritsevad kaheksa ruutu tuleb värvida mustaks, sest iga numbriruudu mõjuväli on maksimaalselt 9 ruutu.

Samuti on hea alustada, kui number 4 on nurgas või 6 mõistatuse ääres – esimesel juhul on numbri mõjuväli neli ruutu ja teisel kuus ruutu ning seetõttu tuleb kõik ruudud nende mõjuväljas mustaks värvida.

Iga mõistatus on unikaalne, st et ei saa olla mitut viisi, kuidas musti ruute värvida.

Kui te olete kõik numbrid õigesti värvinud, saate mõistatuse lahenduseks pildi (näidisülesandes maja).

Telklaager – kuidas lahendada?
Suurem – väiksem
Minu ostukorv
Sulge hiljuti vaadatud
Kategooriad